Tuesday, 11 October 2011

PROGRAM-PROGRAM BACAAN


Tujuan dan kepentingan Program-program Bacaan mempunyai maksud yang tersirat dan tersurat. Pelbagai kelebihan dan kekuatan yang dapat kita dan rakan-rakan nikmati serta diaplikasikan di dalam bilik darjah bagi menjayakan dasar MBMMBI. Sama ada sedar atau tidak, program-program yang dijalankan atau akan dilaksanakan bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran membaca tetapi juga member sumbangan dari segi penggunaan bahasa, pertuturan, penulisan dan pemikiran. Oleh yang demikian, dalam membaca saya perlu mempunyai prinsip yang dapat mengelakkan saripada mudah terpengaruh sebelum berfikir.

Program Mentor-Mentee

Kementerian Pelajaran Malaysia, Jabatan Pelajaran Negeri dan juga Pejabat Pelajaran Daerah sentiasa bekerjasama dengan pihak pentadbiran sekolah kerana membaca terkandung dalam program 3M iaitu membaca, menulis dan mengira. Usaha pihak pentadbiran sekolah dan guru-guru terkandung dalam takwim tahunan melalui pelbagai jenis program seperti berikut:

BIL.
NAMA PROGRAM
TEMPOH
CARA PELAKSANAAN
STATUS PROGRAM
1.
PROGRAM ANAK ANGKAT
Sepanjang Tahun 2011
1.      Setiap orang guru Literasi dan Numerasi mengangkat anak  murid LINUS kelas masing-masing.
SEDANG DIJALANKAN
2.
PROGRAM MENTOR-MENTEE
Sepanjang Tahun 2011
1.      Setiap orang murid LINUS  (Mentee) dibantu oleh murid arus perdana (Mentor) kelas masing-masing.
SEDANG DIJALANKAN
3.
PROGRAM YAKIN DIRI
Sebelum setiap saringan dijalankan
1.      Pihak sekolah sedang berhubung dengan pensyarah Sandtray Therapy yang berpengalaman untuk  mengadakan Program Yakin Diri kepada murid-murid LINUS, Pemulihan Khas dan PROTIM.
AKAN DIJALANKAN 
(DALAM PERBINCANGAN)
4.
KEM MOTIVASI
2 hari
1.  Kem Motivasi akan dijalankan dengan kerjasama unit Bimbingan dan Kaunseling sekolah pada akhir tahun 2011.
DALAM PROSES MERANCANG
5.
BIG BOOK
Sepanjang Tahun 2011
1. Guru membimbing murid untuk menyertai program Big Book untuk bacaan ayat.
SEDANG DIJALANKAN


Usaha ini juga diikuti dengan penambahan bahan bacaan di Pusat Sumber Sekolah (PSS) dan mewujudkan sudut-sudut membaca di beberapa tmpat yang strategik di dalam sekolah. Dari semasa ke semasa, pihak pentadbiran sekolah bekerjasama dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) bagi menjayakan program membaca. Tidak dapat dinafikan, ada pihak luar yang memberi bantuan pelbagai bahan bacaan termasuklah portal pendidikan, majalah Dewan Pelajar dan sebagainya dalam menjayakan dasar MBMMBI.


Pelaksanaan Program Big BookNo comments:

Post a Comment